Επιμορφωτικό Online Σεμινάριο: Ταφική Αρχαιολογία: Από την Εποχή του Χαλκού Μέχρι τους Γεωμετρικούς Χρόνους

Με τον όρο «Ταφική Αρχαιολογία» εννοούμε την μελέτη των ταφικών ειδών, κτερισμάτων, πρακτικών, δοξασιών και εθίμων που σχετίζονται με τις ταφές. Για τους αρχαιολόγους και τους ανθρωπολόγους, η μελέτη της αρχιτεκτονικής, των οστών και των ευρημάτων των τάφων συγκαταλέγεται στους πιο προσφιλείς τομείς εξειδίκευσης των επιστημών αυτών. Η έρευνα των τάφων συμβάλλει στην κατανόηση της ζωής και του θανάτου, των εθίμων και δοξασιών ανθρώπων και κοινωνιών του παρελθόντος.

Εγγραφές έως Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Έναρξη τμήματος 28/11/2024

Κόστος 90 ευρώ και διευκόλυνση καταβολής σε 2 δόσεις των 45 ευρώ

Παρακολούθηση μέσω internet όποια ώρα και ημέρα θέλετε
με συνδυασμό βιντεοσκοπήσεων και σημειώσεων

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

A) ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ

  • Αρχαιολόγους,
  • Απόφοιτους κλασικών σπουδών,
  • Εκπαιδευτικούς,
  • Ξεναγούς,
  • Αρχαιοφύλακες,
  • Φοιτητές των παραπάνω ειδικοτήτων,
  • Οποιοδήποτε άτομο έχει ενδιαφέρον για την επιμόρφωση στον τομέα της Αρχαιολογίας – Ανθρωπολογίας – Εθνολογίας – Λαογραφίας.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Με τον όρο «Ταφική Αρχαιολογία» εννοούμε την μελέτη των ταφικών ειδών, κτερισμάτων, πρακτικών, δοξασιών και εθίμων που σχετίζονται με τις ταφές. Για τους αρχαιολόγους και τους ανθρωπολόγους, η μελέτη της αρχιτεκτονικής, των οστών και των ευρημάτων των τάφων συγκαταλέγεται στους πιο προσφιλείς τομείς εξειδίκευσης των επιστημών αυτών.

Η έρευνα των τάφων συμβάλλει στην κατανόηση της ζωής και του θανάτου, των εθίμων και δοξασιών ανθρώπων και κοινωνιών του παρελθόντος.

Η ταφική αρχαιολογία δύναται όχι μόνον να συμβάλλει στην κατανόηση του παρελθόντος, αλλά και στην σύνδεσή του με το παρόν. Δεν είναι τυχαίο ότι τουλάχιστον στον ελλαδικό χώρο πρακτικές, συνδεόμενες με τελετουργίες, όπως η περιφορά του νεκρού, οι θρήνοι, τα μοιρολόγια, οι κηδείες, τα μνημόσυνα, οι προσφορές, η ανακομιδή των οστών παρουσιάζουν μια χρονική συνέχεια από την αρχαιότητα μέχρι και την σύγχρονη εποχή. Εξίσου σημαντικές είναι η έρευνα μεταθανάτιων δοξασιών και η κοινωνική θέση του νεκρού δια της μελέτης των ταφικών κτερισμάτων και της αρχιτεκτονικής αυτών.

Μάθημα 1. Εισαγωγή
Θα αναφερθούν οι ορισμοί και οι έννοιες των ειδών μιας ταφής καθώς και οι τύποι των τάφων, θα τεθούν τα χωροχρονικά πλαίσια του σεμιναρίου και θα αναφερθούν οι απαρχές των ταφικών πρακτικών στον ελλαδικό χώρο, οι οποίες ανάγονται στην Εποχή του Λίθου.

Μάθημα 2. Πρώιμη Εποχή του Χαλκού Ι (3200 – 2000 π. Χ.): Ηπειρωτική Ελλάδα και Κυκλάδες
Εισαγωγή στην εποχή και παρουσίαση χαρακτηριστικών ταφικών συνόλων (Άγιος Κοσμάς, Τσέπι Μαραθώνα, Μάνικα Ευβοίας, Στενό Λευκάδας, Χαλανδριανή Σύρου, Απλώματα Γκρόττας Νάξου, Φυλακωπή Μήλου).

Μάθημα 3. Πρώιμη Εποχή του Χαλκού ΙΙ (3000 – 2000 π. Χ.): Κρήτη
Εισαγωγή και παρουσίαση βασικών ταφικών τύπων και νεκροταφείων (Αγία Φωτιά, Ψείρα, Μόχλος, Πετράς, Σίσι, Απεσοκάρι, Κουμάσα, Μονή Οδηγήτριας, Πλάτανος, Λεμπενά-Γερόκαμπος, Φουρνί-Αρχάνες).

Μάθημα 4. Μέση Εποχή Χαλκού Ι (2000 – 1600 π. Χ.): Ηπειρωτική Ελλάδα
Εισαγωγή και παρουσίαση βασικών ταφικών τύπων και νεκροταφείων (Ασίνη και Δενδρά Αργολίδος, Ελευσίνα, Βρανάς Μαραθώνα και Θορικός-Λαύριο Αττικής, τάφος «πολεμιστή» στην Αίγινα-Κολώνα).

Μάθημα 5. Μέση Εποχή Χαλκού ΙΙ (2000 – 1600 π. Χ.): Κρήτη
Εισαγωγή και παρουσίαση χαρακτηριστικών ταφικών συνόλων (Φουρνί-Αρχάνες, Καμηλάρι, Χρυσόλακκος Μαλίων, «ναός τάφος» Κνωσού).

Μάθημα 6. Ύστερη Εποχή του Χαλκού Ι (ΥΕ Ι – ΙΙ Α, 1600 – 1450 π. Χ.): Λακκοειδείς τάφοι
Εισαγωγή στην εποχή και παρουσίαση βασικών ταφικών συνόλων (Ταφικοί Κύκλοι Α και Β Μυκηνών, τάφος του «γρύπα πολεμιστή» της Πύλου).

Μάθημα 7. Ύστερη Εποχή του Χαλκού ΙΙ (ΥΕ ΙΙ Β – ΙΙΙ Β2, 1450 – 1200 π. Χ.): Θαλαμωτοί τάφοι
Εισαγωγή στην εποχή και παρουσίαση σημαντικών νεκροταφείων (Δενδρά Αργολίδας, Αηδόνια Νεμέας, Παλαιόκαστρο Γορτυνίας, λάρνακες νεκροταφείου Τανάγρας).

Μάθημα 8. Ύστερη Εποχή του Χαλκού ΙΙΙ (ΥΕ ΙΙΑ/Β – ΙΙΙ Β2, 1450 – 1200 π. Χ.): Θολωτοί τάφοι
Παρουσίαση χαρακτηριστικών δειγμάτων (π.χ. οι θολωτοί τάφοι των Μυκηνών, οι θησαυροί του Ατρέως στις Μυκήνες και του Μινύα στον βοιωτικό Ορχομενό, θολωτοί τάφοι νομού Μεσσηνίας, θολωτός Βαφειού στην Λακωνία).

Μάθημα 9. Ύστερη Εποχή του Χαλκού ΙV: Κρήτη
Παρουσίαση βασικών ταφικών τύπων και νεκροταφείων (Φουρνί-Αρχάνες, Καμηλάρι, νεκροταφεία Κνωσού – Ισόπατα, Ζάφερ Παπούρα, Σελλόπουλο, Κατσαμπάς, Αρμένοι, λάρνακα Αγίας Τριάδας).

Μάθημα 10. Πρώιμη Εποχή Σιδήρου Ι (ΥΕ ΙΙΙΓ – ΠΓ, 1200 – 900 π. Χ.): Σκοτεινοί Αιώνες
Εισαγωγή στην εποχή και παρουσίαση σημαντικών ταφικών συνόλων («τάφοι πολεμιστών» νομού Αχαίας, νεκροταφείο Περατής νομού Αττικής, λάρνακα τάφου 22 Τανάγρας από νομό Βοιωτίας, Λευκαντί Ευβοίας, Πρινιάς και Αρκάδες Κρήτης, τάφοι Θεσσαλίας και Αττικής, καύσεις).

Μάθημα 11. Πρώιμη Εποχή Σιδήρου ΙΙ (900-700 π. Χ.): Γεωμετρική Εποχή
Εισαγωγή στην εποχή και παρουσίαση σημαντικών νεκροταφείων (Πιθηκούσες/Ίσχια, Άργος, Ελεύθερνα, Αθήνα, Κυκλάδες).

Μάθημα 12. Επίλογος
Ανακεφαλαίωση – σύνοψη ταφών (τύποι, έθιμα) – συμπεράσματα. 

Γ) ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Λίγα λόγια για τον Παναγιώτη Γαλάνη…

Ο Παναγιώτης Γαλάνης σπούδασε Κλασική και Προϊστορική Αρχαιολογία, καθώς και Αρχαία Ιστορία στα πανεπιστήμια Φράϊμπουργκ, Χαϊδελβέργης και Λονδίνου. Στα πανεπιστήμια αυτά παρακολούθησε επίσης εισαγωγικά μαθήματα των κλάδων Αρχαιολογίας της Εγγύς Ανατολής και της Αιγυπτιολογίας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του με το πτυχίο Magister από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Είναι κάτοχος διδακτορικού από το πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου.

Συμμετείχε σε ανασκαφές και καταγραφή αρχαιολογικού υλικού στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Γερμανία, Τυνησία, Ισραήλ, Αίγυπτος). Συμμετείχε επίσης στην οργάνωση εκθέσεων και την ξενάγηση μαθητών και ενηλίκων σε αρχαιολογικές συλλογές και μουσεία της Γερμανίας (Φράϊμπουργκ, Χαϊδελβέργης, Καρλσρούης, Μάννχαϊμ). Έλαβε μέρος ως εισηγητής σε αρχαιολογικά συνέδρια και δημοσίευσε επιστημονικά άρθρα.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα, με τα οποία ασχολείται στα πλαίσια μεταδιδακτορικών ερευνών, κυμαίνονται από την Αρχαιολογία του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και της Πρώϊμης Εποχής του Σιδήρου (με έμφαση στην εικονογραφία, την μικροτεχνία, τους τάφους και τον οπλισμό των περιόδων αυτών), έως την Ιστορική Γεωγραφία της κεντρικής Πελοποννήσου.

Δ) ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Εξ αποστάσεως μέσω internet με συνδυασμό βιντεοσκοπήσεων και σημειώσεων, μέσω πλατφόρμας εκπαίδευσης, όποια ώρα και ημέρα θέλετε. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη όλο το εικοσιτετράωρο. 
 
Μπορείτε επίσης, να κατεβάσετε τις σημειώσεις του σεμιναρίου για να τις έχετε στο αρχείο σας.
 
Στο τέλος του σεμιναρίου θα διεξαχθεί ζωντανή συνεδρία μέσω internet για επίλυση αποριών.
Πλήρης αλληλεπίδραση, μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις απευθείας μέσω του μικροφώνου σας ή μέσω chat και ο εισηγητής σας απαντά.
 
*Μέγιστος χρόνος για την παρακολούθηση του σεμιναρίου έως και 5 μήνες από την έναρξη του, μέσω των βιντεοσκοπημένων συνεδριών.

Ε) ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ, ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Για την εγγραφή, καταβάλετε την 1η δόση των 45 ευρώ. Στη συνέχεια ειδοποιήστε μας ότι βάλατε τα χρήματα στο info@semigo.gr ή στο (+30) 22310-51262.

Για τους τρόπους πληρωμής πατήστε εδώ.
 
Συνολικό κόστος: 90 ευρώ και διευκόλυνση καταβολής σε δύο δόσεις των 45 ευρώ.

Ζ) ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Δώδεκα βιντεοσκοπημένες συνεδρίες συνολικής διάρκειας έξι ωρών. Επιπλέον μία ζωντανή συνεδρία μέσω internet για επίλυση αποριών διάρκειας δύο ωρών. Συνολική διάρκεια 8 ώρες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο όσο ταχύρρυθμα επιθυμείτε ή με πιο αργό ρυθμό, με μέγιστη χρονική διάρκεια παρακολούθησης τους πέντε μήνες από την έναρξη του.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.
Πατήστε υποβολή και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ