Επιμορφωτικό Online Σεμινάριο: Προϊστορικοί Οικισμοί του Αιγαίου

Εγγραφές έως Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Έναρξη τμήματος 28/11/2024

Κόστος 100 ευρώ και διευκόλυνση καταβολής σε 2 δόσεις των 50 ευρώ

Παρακολούθηση μέσω internet όποια ώρα και ημέρα θέλετε
με συνδυασμό βιντεοσκοπήσεων και σημειώσεων

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

A) ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ

  • Αρχαιολόγους,
  • Απόφοιτους κλασικών σπουδών,
  • Εκπαιδευτικούς,
  • Ξεναγούς,
  • Αρχαιοφύλακες,
  • Φοιτητές των παραπάνω ειδικοτήτων,
  • Οποιοδήποτε άτομο έχει ενδιαφέρον για την επιμόρφωση στον τομέα της Αρχαιολογίας 

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Εποχή του λίθου στο Αιγαίο
    Οι πρώτες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στον ελλαδικό χώρο και η μεγάλη μετάβαση από τις πρόσκαιρες εγκαταστάσεις των πρώτων ανθρώπων κυνηγών/τροφοσυλλεκτών στη Νεολιθική “επανάσταση” με τους μόνιμους πλέον οικισμούς των ανθρώπων τροφοπαραγωγών.
 
2. Πρώιμη Εποχή του Χαλκού
    Μία νέα εποχή όπου συντελούνται αλλαγές τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές. Σε οικονομικό επίπεδο η ανθρωπότητα παύει να καταναλώνει τα αγαθά, όπως τα προσφέρει η φύση και αρχίζει η επεξεργασία και η μεταποίηση που συνεπάγεται τεχνική εξειδίκευση αλλά και καταμερισμό εργασίας. Σε κοινωνικό επίπεδο αρχίζουν να παρατηρουνται εξελίξεις, οι οποίες αποτυπώνονται σε νέους τύπους κτιρίων που κατασκευάζονται για πρώτη φορά.
 
3. Μέση Εποχή του Χαλκού
    Η περίοδος αυτή σε ό,τι αφορά την ηπειρωτική Ελλάδα δε φαίνεται να αποτελεί μία περίοδο ιδιαίτερης άνθισης σε σχέση με τις Κυκλάδες, στις οποίες παρατηρείται μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και πλούσιες εμπορικές σχέσεις. 
 
4. Παλαιά (ή πρώτα) Ανάκτορα Κρήτης
    Ταυτόχρονα στην περίπτωση της Κρήτης η περίοδος της Μέση Εποχής του Χαλκού συντελούνται θεμελιώδεις αλλαγές τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, οι οποίες σχετίζονται με την ίδρυση των πρώτων ανακτορικών συγκροτημάτων αυτών των Κνωσού, Μαλίων, Φαιστού και Ζάκρου. 
 
5. Νέα (ή δεύτερα) Ανάκτορα Κρήτης 
    Στα τέλη της Μέσης Εποχής του Χαλκού και αρχές τις Ύστερης Εποχής του Χαλκού, έπειτα από την καταστροφή των πρώτων ανακτορικών συγκροτημάτων έχουμε την ανακατασκευή τόσο των ήδη γνωστών ανακτόρων που υπήρχαν την προηγούμενη περίοδο όσο και την ίδρυση νέων ανακτόρων. Χαρακτηριστικό επίσης αρχιτεκτονικό στοιχείο της περιόδου αποτελούν οι λεγόμενες μινωικές επαύλεις, που φαίνεται πως αποτελούν ένα είδος μικρού ανακτόρου, καθώς εμφανίζουν πολλά κοινά στοιχεία. 
 
6. Ύστερη Εποχή του Χαλκού – Η περίπτωση του Ακρωτηρίου της Θήρας 
    Ένας από τους χαρακτηριστικότερους αλλά και σημαντικότερους οικισμούς της Ύστερης Εποχής του Χαλκού αποτελεί το Ακρωτήρι της Θήρας. Πρόκειται ουσιαστικά για μία πόλη λιμάνι, η οποία εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου κατάφερε να μείνει αναλλοίωτη στον χρόνο, προσφέροντάς μας σήμερα ένα σπουδαίο δείγμα αρχιτεκτονικών στοιχείων. 
 
7. Ύστερη Εποχή του Χαλκού – Λακκοειδείς τάφοι ή Πρώιμη μυκηναϊκή περίοδος
    Στις αρχές της περιόδου φαίνεται πως η άλλοτε στάσιμη κοινωνία της ηπειρωτικής Ελλάδας μεταβάλλεται και αλλάζουν τα κοινωνικά δρώμενα. Η περίοδος χαρακτηρίζεται κυρίως από την ταφική της αρχιτεκτονική και είναι σε θέση να μας δηλώσει την ύπαρξη ανώτερων κοινωνικά ομάδων, οι οποίοι έχουν ενταφιασθεί στους Ταφικούς Κύκλους Α και Β με όλο τον πλούτο που διέθεταν εν ζωή. 
 
8. Ύστερη Εποχή του Χαλκού – Όψιμη μυκηναϊκή περίοδος
    Στα μέσα πλέον του 14ου αι. π.Χ. στην ηπειρωτική Ελλάδα χτίζονται πλέον οχυρωμένες ακροπόλεις, στο υψηλότερο σημείο των οποίων χτίζονται τα ανάκτορα. Παράλληλα με τα ανάκτορα, πραγματοποιείται ένας μεγάλος αριθμός έργων που αφορούν τη δημιουργία οδικού δικτύου αλλά και εγγειοβελτιωτικών έργων. Τέλος, η χρήση της Γραμμικής Β, της πρώιμης αυτής μορφής ελληνικής γλώσσας, είναι σε θέση να προσφέρει πληροφορίες όχι μόνο για τα γραφειοκρατικά θέματα των ανακτόρων αλλά και για τοπωνύμια, καθώς και για τον κοινωνικό διαχωρισμό που υπάρχει στη μυκηναϊκή πλέον κοινωνία. 

Γ) ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

Λίγα λόγια για τη Βανέσσα Παππά…

Η Βανέσσα Παππά είναι υποψήφια διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάζεται ως αρχαιολόγος. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με κατεύθυνση Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου ειδικεύτηκε στην εικονογραφία της Ύστερης Εποχής του Χαλκού.

Εργάστηκε ως αρχαιολόγος στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Φλώρινας, Ευβοίας και Ρόδου, ενώ υπήρξε επιστημονική συνεργάτης στο ερευνητικό έργο «η κυπριακή σύνδεση με τη Μεσόγειο από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού μέχρι το τέλος της κλασικής περιόδου» (CyCoMed), στο πλαίσιο της 1ης προκήρυξης ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση μεταδιδακτόρων ερευνητών. Τέλος, έχει λάβει μέρος σε ανασκαφικές έρευνες στο Ανάκτορο του Νέστορος στην Πύλο υπό την εποπτεία των JDavis και SStocker, καθώς και στο πρόγραμμα της Βελγικής Σχολής Αθηνών «Thorikos Arhcaeological project».  

Δ) ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Εξ αποστάσεως μέσω internet με συνδυασμό βιντεοσκοπήσεων και σημειώσεων, μέσω πλατφόρμας εκπαίδευσης, όποια ώρα και ημέρα θέλετε. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη όλο το εικοσιτετράωρο. 
 
Μπορείτε επίσης, να κατεβάσετε τις σημειώσεις του σεμιναρίου για να τις έχετε στο αρχείο σας.
 
Στο τέλος του σεμιναρίου θα διεξαχθεί ζωντανή συνεδρία μέσω internet για επίλυση αποριών.
Πλήρης αλληλεπίδραση, μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις απευθείας μέσω του μικροφώνου σας ή μέσω chat και ο εισηγητής σας απαντά.
 
*Μέγιστος χρόνος για την παρακολούθηση του σεμιναρίου έως και 5 μήνες από την έναρξη του, μέσω των βιντεοσκοπημένων συνεδριών.

Ε) ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ, ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Για την εγγραφή, καταβάλετε την 1η δόση των 50 ευρώ. Στη συνέχεια ειδοποιήστε μας ότι βάλατε τα χρήματα στο info@semigo.gr ή στο (+30) 22310-51262.

Για τους τρόπους πληρωμής πατήστε εδώ.
 
Συνολικό κόστος: 100 ευρώ και διευκόλυνση καταβολής σε δύο δόσεις των 50 ευρώ.

Ζ) ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Οκτώ βιντεοσκοπημένες συνεδρίες. Επιπλέον μία ζωντανή συνεδρία μέσω internet για επίλυση αποριών διάρκειας δύο ωρών. Συνολική διάρκεια 8 ώρες και 40 λεπτά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο όσο ταχύρρυθμα επιθυμείτε ή με πιο αργό ρυθμό, με μέγιστη χρονική διάρκεια παρακολούθησης τους πέντε μήνες από την έναρξη του.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.
Πατήστε υποβολή και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ