Επιμορφωτικό Online Σεμινάριο: Εγκληματολογία στην Αρχαιολογία

Η διακίνηση και ο βανδαλισμός των αρχαιοτήτων αποτελεί μια πρακτική παλιά όσο και ο πόλεμος. Γνωρίζουμε πλήθος παραδειγμάτων νικηφόρων εκστρατειών που κατέληγαν με την λεηλασία των μνημείων των κατεκτημένων περιοχών και την μεταφορά έργων τέχνης για να στολίσουν τις πόλεις και τα παλάτια των νικητών. Η πιο πρώιμη καταγεγραμμένη κλοπή αγάλματος στην ιστορία της δυτικής λογοτεχνίας εντοπίζεται στον Όμηρο και συγκεκριμένα πρόκειται για την κλοπή του Παλλάδιου, του ειδωλίου της θεάς Αθηνάς που προστάτευε την Τροία, από τον Οδυσσέα και τον Διομήδη. Στο πλαίσιο αυτού του σεμιναρίου θα επιχειρηθεί μια σκιαγράφηση των βασικών πτυχών του εμπορίου αρχαιοτήτων, ένα εμπόριο με μεγάλο τζίρο και την εμπλοκή πλήθους ατόμων, διαφορετικών καταβολών σε ένα παγκόσμιο δίκτυο.

Εγγραφές έως Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Έναρξη τμήματος 28/11/2024

Κόστος 150 ευρώ και διευκόλυνση καταβολής σε 2 δόσεις των 75 ευρώ

Παρακολούθηση μέσω internet όποια ώρα και ημέρα θέλετε
με συνδυασμό βιντεοσκοπήσεων και σημειώσεων

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

A) ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ

  • Ιστορικούς της τέχνης,
  • Αρχαιολόγους,
  • Εγκληματολόγους
  • Αρχαιοφύλακες,
  • Μουσειολόγους,
  • Συντηρητές έργων τέχνης,
  • Φοιτητές των παραπάνω ειδικοτήτων,
  • Οποιοδήποτε άτομο έχει ενδιαφέρον για ζητήματα που σχετίζονται με την αρχαιοκαπηλία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Το σεμινάριο αυτό απασχολούν ζητήματα που σχετίζονται με την αρχαιοκαπηλία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει. Διερευνά την αρχαιοκαπηλία ως έγκλημα του λευκού κολάρου και εστιάζει στον ρόλο των επαναπατρισμών αρχαιοτήτων ως μεθόδου αντιμετώπισης του εγκλήματος. 

Αναλυτικότερα:

  1. Εισαγωγή

  2. Αντικείμενο προστασίας

  3. Κυκλοφορία των αρχαιοτήτων

  4. Δίκτυα διακίνησης αρχαιοτήτων

  5. Αγορά αρχαιοτήτων & έγκλημα

  6. Λαθρεμπόριο & αγορά αρχαιοτήτων

  7. Ζήτηση: Μουσεία & Συλλέκτες

  8. Προστασία των αρχαιοτήτων

  9. Αρχαιοκαπηλία & Εγκληματικότητα του λευκού κολάρου

  10. Επαναπατρισμός αρχαιοτήτων

  11. Κυκλαδικές αρχαιότητες

Γ) ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

Λίγα λόγια για τη Δέσποινα Μαρκάκη…

Η Δέσποινα Μαρκάκη κατάγεται από τα Χανιά. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε το 2014 με πτυχίο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης. Επίσης σπούδασε και Νομική στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το 2013 εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων, στον οποίο είναι μέλος μέχρι σήμερα. Το 2018 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχαίος Μεσογειακός Κόσμος», με κατεύθυνση στην Προϊστορική Αρχαιολογία. Το θέμα της διπλωματικής της εργασίας ήταν «Damnatio memoria. Η παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων στην Ελλάδα – Το παράδειγμα της αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας στην Κρήτη». Έχει εργαστεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ως συμβασιούχος αρχαιολόγος. Από το 2021 είναι υποψήφια διδακτόρισσα στο τμήμα Εγκληματολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα, με βασικό ερευνητικό αντικείμενο την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και την αρχαιοκαπηλία.

Δ) ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Εξ αποστάσεως μέσω internet με συνδυασμό βιντεοσκοπήσεων και σημειώσεων, μέσω πλατφόρμας εκπαίδευσης, όποια ώρα και ημέρα θέλετε. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη όλο το εικοσιτετράωρο. 
 
Μπορείτε επίσης, να κατεβάσετε τις σημειώσεις του σεμιναρίου για να τις έχετε στο αρχείο σας.
 
Στο τέλος του σεμιναρίου θα διεξαχθεί ζωντανή συνεδρία μέσω internet για επίλυση αποριών.
Πλήρης αλληλεπίδραση, μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις απευθείας μέσω του μικροφώνου σας ή μέσω chat και ο εισηγητής σας απαντά.
 
*Μέγιστος χρόνος για την παρακολούθηση του σεμιναρίου έως και 5 μήνες από την έναρξη του, μέσω των βιντεοσκοπημένων συνεδριών.

Ε) ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ, ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Για την εγγραφή, καταβάλετε την 1η δόση των 75 ευρώ ή όλο το ποσό των 150 ευρώ. Στη συνέχεια ειδοποιήστε μας ότι βάλατε τα χρήματα στο info@semigo.gr ή στο (+30) 22310-51262.

Για τους τρόπους πληρωμής πατήστε εδώ.
 
Συνολικό κόστος: 150 ευρώ και διευκόλυνση καταβολής σε δύο δόσεις των 75 ευρώ.

Ζ) ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Δεκαπέντε βιντεοσκοπημένες συνεδρίες συνολικής διάρκειας δεκατριών ωρών. Επιπλέον μία ζωντανή συνεδρία μέσω internet για επίλυση αποριών διάρκειας δύο ωρών. Συνολική διάρκεια 15 ώρες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο όσο ταχύρρυθμα επιθυμείτε ή με πιο αργό ρυθμό, με μέγιστη χρονική διάρκεια παρακολούθησης τους πέντε μήνες από την έναρξη του.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.
Πατήστε υποβολή και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ