Επιμορφωτικό Online Σεμινάριο: Μεθοδολογία Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτές ξένης γλώσσας με δραστηριότητα σε τμήματα παιδιών ή ενηλίκων σε δια ζώσης ή εξ αποστάσεως περιβάλλοντα.

Εγγραφές έως Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Έναρξη τμήματος 24/10/2024

Κόστος 150 ευρώ και διευκόλυνση καταβολής σε 2 δόσεις των 75 ευρώ

Παρακολούθηση μέσω internet όποια ώρα και ημέρα θέλετε
με συνδυασμό βιντεοσκοπήσεων και σημειώσεων

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

A) ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ

  • Καθηγητές Ξένων Γλωσσών σε παιδιά και ενήλικες,
  • Φοιτητές των παραπάνω ειδικοτήτων,
  • Οποιονδήποτε έχει ενδιαφέρον για την επιμόρφωση στον τομέα της Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Μέσα από μια διαρκή μετάβαση από την θεωρία στην πράξη παρέχονται οι προσεγγίσεις εκείνες και τα εργαλεία που καθιστούν τον καθηγητή ξένης γλώσσας ενημερωμένο και αποδοτικό στους νέους ρόλους που του αναλογούν. Αναδυόμενες μεταβλητές όπως η παιδαγωγική των Γραμματισμών και η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επικαιροποίησης των γνώσεων και στάσεων των έμπειρων εκπαιδευτών. Από την άλλη, η ακαδημαϊκή γνώση που δίνεται στους νέους καθηγητές χωρίς τη διάχυση καλών πρακτικών και διαμοιρασμού εμπειρίας, δημιουργεί την ανάγκη επιμόρφωσης πάνω σε θέματα πρακτικής διαχείρισης της σχολικής τάξης.

Το σεμινάριο διαρθρώνεται σε 12 Θεματικές Ενότητες: 

  1. Εισαγωγή: Ποια τα χαρακτηριστικά ενός ποιοτικού προγράμματος Ξένης γλώσσας;

    Μια εισαγωγή στις επιμορφωτικές ανάγκες των συμμετεχόντων και στις προϋποθέσεις για ποιοτική αναβάθμιση της εργασίας τους.

  2. Προσεγγίσεις στη διδασκαλία ξένων γλωσσών – Διαχρονική προσέγγιση

    Μια ιστορική αναδρομή στις διδακτικές μεθόδους που κατά καιρούς έχουν υιοθετηθεί και έχουν επηρεάσει τις σύγχρονες επιλογές θετικά ή αρνητικά.

  3. Παιδαγωγικές μέθοδοι – Γραμματισμοί

    Παρουσίαση των σύγχρονων παιδαγωγικών μοντέλων με παραδείγματα εφαρμογής.

  4. Χρήση των ΤΠΕ στη διδασκαλία – Τεχνητή Νοημοσύνη

    Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του καθηγητή ξένης γλώσσας. Ιδέες και εργαλεία με πρακτικό αντίκρισμα. Η πρόκληση και οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης. 

  5. Εκπαιδευτικές Μέθοδοι – Τεχνικές

    Οι εκπαιδευτικές τεχνικές και μέθοδοι που εξυπηρετούν τις σύγχρονες προσεγγίσεις, διατηρούν το κίνητρο του μαθητή και εστιάζουν στην ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων.

  6. Εκπαίδευση Ενηλίκων

    Η Εκπαίδευση ενηλίκων. Ένα διακριτό επιστημονικό πεδίο που διαμορφώνει υγιείς και παραγωγικές ομάδες εκπαιδευομένων μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο εργασιακό πλαίσιο.

  7. Ρόλος Εκπαιδευτή- Δυναμική Ομάδας- Διαχείριση Συγκρούσεων

    Η διαχείριση της τάξης και της ομάδας γενικότερα. Μια αποτίμηση των σχέσεων που διαμορφώνονται καθώς και τρόποι διαχείρισης συγκρούσεων και δυσλειτουργικών καταστάσεων.

  8. Σχεδιασμός Διδακτικής Ενότητας

    Ο Σχεδιασμός της Διδακτικής ενότητας σαν σύνολο αποφάσεων και επιλογών προς ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διδασκαλίας. Η ενσωμάτωση των τεχνολογικών μέσων και οι πρακτικές οργάνωσης της μαθησιακής διαδικασίας ήδη από την εναρκτήρια συνάντηση.

  9. Εκπαιδευτικό υλικό

    Το εκπαιδευτικό υλικό σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς δεν μπορεί να είναι στάσιμο. Τρόποι επιλογής του ιδανικού εγχειριδίου ξένης γλώσσας αλλά και δυνατότητες επέκτασης και εμπλουτισμού του μέσα από ένα σύνολο πόρων. 

  10. Αξιολόγηση – Πιστοποίηση ΞΓ

    Η παραδοσιακή δασκαλοκεντρική βαθμολόγηση του γνωστικού προϊόντος δίνει τη θέση της σε μια ολιστική αξιολόγηση μέσα από διαδικασίες μετατόπισης του ενδιαφέροντος από τη γραμματική ορθότητα στην αποτελεσματική επικοινωνία. 

  11. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση

    Η Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση παρουσιάζεται στην ολοκληρωμένη της διάσταση ως εξαιρετική διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών.

  12. Συμπεριληπτική Διδασκαλία και Προσβασιμότητα: Μια πρώτη συζήτηση για την προσβασιμότητα στη διδασκαλία της ξένης γλώσσας, για τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τις μαθησιακές δυσκολίες και τους τρόπους αντιμετώπισης ήπιων διαταραχών. Προτάσεις για περαιτέρω αναζήτηση τρόπων που θα άρουν τους αποκλεισμούς από το μάθημα και θα οδηγήσουν σε πιο συμπεριληπτικά περιβάλλοντα μάθησης.

Γ) ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

Λίγα λόγια για την Κυριακή Ρασσιά

Η Κυριακή Ρασσιά είναι πτυχιούχος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πτυχιούχος Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Διαθέτει μεταπτυχιακούς τίτλους στις «Επιστήμες της Αγωγής» με κατεύθυνση την Εκπαίδευση των Ενηλίκων και «Εκπαίδευση και Τεχνολογίες σε συστήματα εξ αποστάσεως διδασκαλίας και μάθησης» από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Επιπρόσθετα, είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Διαθέτει εικοσιπενταετή διδακτική εμπειρία σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών, σε διδασκαλία σεμιναρίων και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης, διατελεί από το 2013 Αξιολογήτρια-Βαθμολογήτρια προφορικού λόγου στις εξετάσεις γλωσσομάθειας ΚΠΓ και PLIDA και ως υπεύθυνη Σχεδιασμού Προγραμμάτων Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης.

Δ) ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Εξ αποστάσεως μέσω internet με συνδυασμό βιντεοσκοπήσεων και σημειώσεων, μέσω πλατφόρμας εκπαίδευσης, όποια ώρα και ημέρα θέλετε. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη όλο το εικοσιτετράωρο. 
 
Μπορείτε επίσης, να κατεβάσετε τις σημειώσεις του σεμιναρίου για να τις έχετε στο αρχείο σας.
 
Στο τέλος του σεμιναρίου θα διεξαχθεί ζωντανή συνεδρία μέσω internet για επίλυση αποριών.
Πλήρης αλληλεπίδραση, μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις απευθείας μέσω του μικροφώνου σας ή μέσω chat και ο εισηγητής σας απαντά.
 
*Μέγιστος χρόνος για την παρακολούθηση του σεμιναρίου έως και 5 μήνες από την έναρξη του, μέσω των βιντεοσκοπημένων συνεδριών.

Ε) ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ, ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Για την εγγραφή, καταβάλετε την 1η δόση των 75 ευρώ. Στη συνέχεια ειδοποιήστε μας ότι βάλατε τα χρήματα στο info@semigo.gr ή στο (+30) 22310-51262.

Για τους τρόπους πληρωμής πατήστε εδώ.
 
Συνολικό κόστος: 150 ευρώ και διευκόλυνση καταβολής σε δύο δόσεις των 75 ευρώ.

Ζ) ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Δώδεκα βιντεοσκοπημένες συνεδρίες συνολικής διάρκειας έντεκα ωρών. Επιπλέον μία ζωντανή συνεδρία μέσω internet για επίλυση αποριών διάρκειας δύο ωρών. Συνολική διάρκεια 13 ώρες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο όσο ταχύρρυθμα επιθυμείτε ή με πιο αργό ρυθμό, με μέγιστη χρονική διάρκεια παρακολούθησης τους πέντε μήνες από την έναρξη του.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.
Πατήστε υποβολή και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ